Spanje & Portugal: de voorreis

Laatst bijgewerkt: 1 June 2018 om 23:24 uur

Lisboa | We zijn in Lisboa, de meest romantische stad die ik ken. Zoveel oude gebouwen in pasteltinten van roze en lila, vaak prachtig betegeld met Moors aandoende tegeltjes. Leuke balkonnetjes met bloembakken, zwierige mensen in kleurige kleren uit alle hoeken van de wereld (Portugal was een grote koloniale mogendheid). De kerken vol pracht en praal, goud en edelstenen. Tingelende trammetjes die zich de heuvels ophijgen en bovenop de heuvel het kasteel, waar je uitkijkt over de Taag met de grote schepen. Een stad om verliefd op te worden! Helemaal als een zigeuner voor jou speciaal accordeon speelt en de ander een liefdeslied zingt, terwijl je achter een glaasje witte wijn op een zonnig terras zit. Om te smelten! En als de knappe donkere man dan ook nog een kus op je haar geeft, kan je dag niet meer stuk! Hoe romantisch op je ouwe dag!

Pechdag | Niet alle dagen schijnt de zon, soms heb je gewoon een pechdag, zoals vandaag…. Ons gas is op en het lijkt wel of er in heel Lissabon geen gasfles te vinden is! Uiteindelijk na lang wachten, nadenken, vragen en zoeken vinden we een winkel die ons gas kan leveren. Na weer door heel de stad gereden te zijn – onze Tommie bleek in de war – vonden we net voor sluitingstijd met hulp van een apotheker de winkel. Helaas… onze gasinstallatie paste niet! Na een poosje puzzelen werd de nippel vervangen en zowaar: er was gas en we zagen dat het goed was! Tommie was nog steeds een dwaalgeest, maar de camping werd weer gevonden. Weer thuis! Helaas bleken onze stoelen en stroomkabel verdwenen… Teruggevonden in de auto van een personeelslid die zich zorgen maakte over een eventueel diefstal. En toen ging het regenen…..Kwam al dit ellendige gebeuren omdat het vandaag maandag is, een zogenoemde Blauwe Maandag soms? Wat fijn dat het morgen weer dinsdag wordt! (en ondertussen genieten we erg van Lissabon! Daarom kon onze dag toch niet stuk!)

Hoogheden | Vandaag zijn we bij de Hoogheden op bezoek geweest: we bezochten twee paleizen, waarvan het zomerpaleis in het park da Pena het mooiste en indrukwekkendste is. Het is in Portugal highlight nummer 1! Vroeger waren de Moren er de baas en in veel elementen vind je ook nog Moorse elementen, bijvoorbeeld de kleurige tegels, daarna was het een klooster en zien we een gotische kloostergang met beelden van Heiligen, daarna paleis van de koninklijke familie, die dol was op pracht en praal en graag pronkte. Hier en daar doet het denken aan Anton Pieck, zo overmatig, vol tierelantijnen. En toch wel mooi en smaakvol, ook omdat de familie de Medici uit Italië – vrienden van hen – kunst aan hen schonk. Ook kwam Richard Strauss, ook een vriend, regelmatig zijn walsen spelen. Waar vind je deze vrienden? En toch… Wat mij het meest verwondert is dat het paleis voor deze hoogheden ook hooggelegen is op een berg. Het zou ook een gevangenis kunnen zijn! Nu heet ik ook Wilhelmina, een majesteitsnaam nietwaar en ook nog VAN DE Meeberg (helaas niet van adel). Maar voor mij gelukkig geen paleis en andere flauwekul. Ik trek er liever met een camper op uit, met NCRV vrienden!

Vasco Da Gama | Belem is een mooie plek, langs de Taag met in de pakhuizen een tal van restaurantjes en eethuisjes. Historisch is het een belangrijke plek omdat de Portugese zeelieden van hier vertrokken om verre landen te ontdekken en te koloniseren. We denken dan aan Vasco Da Gama en Henderik de Zeevaarder, de prins die geen koning mocht worden en toen maar de zee veroverde. Nog eenmaal voeren ze langs het bronzen Mariabeeld om te smeken weer behouden te mogen terugkeren. Ze brachten hun land grote glorie en rijkdom! En dan…waar de meeste toeristen in Belem heengaan is niet naar de geschiedenisbronnen, maar naar een klein fabriekje waar de echte pastei de Belem worden verkocht! Een specialiteit waar soms wel 10.000 per dag van worden verkocht: een bladerdeeg bakje en gele room, kaneel en poedersuiker. In drommen komen ze en eten hun gebakje voor de winkel op. Ook wij likten onze vingers erbij af! Doen dus als je er komt!

Zwarte dagen | Er zijn behalve feestdagen en glorierijke data ook zwarte dagen in de geschiedenis van Portugal. Zo is er de aardbeving in 1755 waar veel mensen bij omkwamen en een deel van de stad geheel werd verwoest. Een week erna brak er een enorme brand uit. Nog steeds zijn er getuigen van. De Kerk van St Domingo heeft nog veel scheuren in de muren en ook de wanden zijn zwartgeblakerd. Donker en treurig lijkt de kerk, alsof het gisteren is gebeurd. Zo komt het heel dicht bij… Op ditzelfde plein is het monument van de Jodenvervolging. We weten het: de Portugese Joden vluchtten ook naar Nederland waar de Amsterdamse Portugese synagoge van kan getuigen. En nu staat het plein bekend om de tolerantie en heffen mensen het glas met ginjinha om te proosten op het goede leven. Op z’n Hollands gezegd: Daar ga je!

Liefdeskit | Er is een plek in Portugal – in Alcobaca – waar je een liefdeskit kunt kopen voor Oneindige Liefde! Nooit meer liefdesverdriet, eeuwige trouw, en altijd vlinders in je buik! Wie wil dit niet? Het bevat een appel, een flesje ginjaha, en twee sleutels voor een kluisje in de Jardim do Amor, de tuin van de liefde. In dat kluisje kun je een liefdesbelofte achterlaten. Overigens moet je wel binnen drie jaar terugkeren, want daarna wordt het kluisje onverbiddelijk leeggeruimd door de reinigingsdienst! Maar romantisch is het wel!

Eethuisje | Zomaar in een stadje met smalle straatjes slenteren, een kerk of kasteel bezoeken. Gewoon op je gemak rondkijken en dan ineens zie je het…. Een klein Portugees eethuisje, eigenlijk meer een huiskamer waar een paar mensen zitten te eten. Zullen we??? Een menu voor € 7,= met olijfjes, brood, en een wijntje, soep en hoofdmaaltijd met vis of vlees, een chocolademousse toe en als klap op de vuurpijl een espresso! En dat alles met een brede glimlach geserveerd en als we weggaan een welgemeend OBRIGADO (dank je wel) van beide kanten. Een echt Portugees maaltje zo opeens tussen de middag. Een culinaire verrassing. Kan zomaar gebeuren!

Terschelling | Er zijn nogal wat plekjes op aarde waar we ervaren “thuis” te zijn, zoals Terschelling, Berlijn, Indonesië, Vierhouten……Overigens voelen we ons overal wel thuis, maar toch dat beetje extra……Vanmorgen vielen bij toeval Terschelling en Java zomaar samen! We liepen even op het strand, lekker in de zon, windje in de rug, geen mens te zien en mooie witte golven. Het leek onze geliefde Boschplaat wel! Enkele kilometers verderop zagen we ineens rijstvelden! Prachtige terrassen, sawahs waar boeren aan het werk waren om rijstplantjes in de waterige bodem te zetten. Vogels cirkelden erboven…Palmen eromheen. We keken elkaar verschrikt aan. Waren we wel goed? Droomden we? Dit is toch Portugal? Ja mensen, dit kan je gebeuren, dit is nu veelzijdig Portugal!

Eigen weg | We weten het wel: ieder mens moet zijn eigen weg vinden. Meestal gaat dit met vallen en opstaan en moet je vaak opnieuw op zoek naar de voor jou goede weg. We denken dat de pelgrims die we zien lopen naar Santiago de Compostella hierover kunnen mee praten. Maar wij ook na deze dag…… We bezoeken de prachtige stad Porto, zitten op tijd in de bus, mooi weer en we hebben er zin in! Maar in Porto is het deze dag een grote heksenketel: overal studenten, soms vreemd uitgedost, het verkeer in de war waardoor bussen niet meer kunnen rijden, overal politie. Wat blijkt: er is een studentenfeestdag met parades, muziek en demonstraties! Hele stad op slot! En wij….moeten nu onze eigen weg zoeken, dwars door alle gedoe heen. Heuvel op, heuvel af. Mopperen helpt niet, geduld en vindingrijkheid wel. En vooral vertrouwen dat het goed komt en we zelfs de laatste bus richting camping kunnen halen. Het is natuurlijk geen spirituele weg, maar het heeft er wel alle kenmerken van, toch?! Pelgrimeren, jezelf tegen komen, omgaan met teleurstellingen en hindernissen en er toch komen! Het is gelukt, zelfs met een goed humeur!

Keltische nederzetting | Onze laatste dag in Portugal alweer! De dagen vliegen voorbij bij alle mooie dingen die we zien en beleven! Braga: alles wat Portugal te bieden heeft, vinden we hier. Een Keltische nederzetting…..met wat fantasie zie je de mensen in deze versterkte stad wonen en werken, een Romaanse kathedraal, een juweel onder de kerken. Oud middeleeuws met mooie beelden van Maria. Maar ook straten vol levendige en mooie winkels, een parkeergarage onder deze eeuwenoude stad, moderne mensen en gebouwen! Een heerlijk kopje espresso op een zonnig terras op de Placa de Republica. Alle tijden komen voorbij, veelkleurig, veelzijdig en vooral veel moois! Braga en Portugal: tot volgend jaar, hopen we!

Wierookvat | Tussen de vele pelgrims komt ons campertje aanschuiven: Santiago! Helaas miezert het een beetje, maar dat doet niets af aan het gevoel van “ergens aankomen”. Natuurlijk bezoeken we de kathedraal waar naar verluidt de apostel Jacobus (San Tiago) is begraven. Wat een vroomheid en devotie zien we hier! We hebben het geluk een “plechtige mis” te kunnen bijwonen. Het wordt een ongekende belevenis: wel vijftig priesters in witte pijen lopen langs ons heen, de bisschop met de mooie mijter komt als laatste onder het luiden van de bel. En dan begint het gezang van al die mannenstemmen in koor, een sonoor geluid in de grote weergalmende kathedraal. De dienst is in het Latijn, hier en daar kunnen we het volgen. Aan het eind van de mis komen een achttal mannen in rood fluwelen jassen binnen. Bij wijze van zegen wordt het grote – 1.20 meter grote – wierookvat naar beneden getakeld. Het vat is – naar ze zeggen 80 kilo zwaar en hangt aan een kabel van pakweg twintig meter. Het vuur wordt aangestoken, de wierookrook zwerft door de kerk, we ruiken de geur en dan begint het zwaaien van het vat, hoger en hoger en nog hoger… Wierook staat zinnebeeldend voor de reiniging door de Heilige Geest en we zien de Geest ronddwalen, alle kanten uit. Mensen staan met open mond te kijken en het is stil, eerbiedig en doodstil te midden van al die mensen. Het is een spektakel en toch is het alsof de Eeuwige voorbij gaat.

Panorama's | In Cudillero langs de kust zijn de gekleurde huizen tegen de helling aangeplakt. Het vissersplaatsje is zo smal dat je er niet met een auto in kan. Je blijft kijken naar alle kunstgrepen die mensen doen om een huis te bouwen: kriskras dooreen. Talloze visrestaurantjes! Bij het strand liggen talloze baaien met schitterende panorama’s met uitzicht op de oceaan! Onze camera maakt overuren! Vanaf de camping zien we linksom de zee, de schepen en het strand en rechtsom de hoge, besneeuwde bergen van de Picos de l’Europe! Als de zon erop schijnt komt alles in een stralende wolkenkrans te staan! De zeelui wisten als ze dit zagen: we zijn bijna thuis! Wij gelukkig nog niet, want wat genieten we van alle moois in Noord Spanje! Van hieruit gaan we naar grotten uit de steentijd. Ongelooflijk dat er toen al mensen hier woonden! En wat bedachten ze toen al slimme dingen. Kampeerders – ook caravanners – kunnen ervan leren om te overleven in barre omstandigheden ! (die we overigens niet hebben want onze campings zijn zeer comfortabel!)

Enthousiast | Helaas….aan alles komt een eind….zo ook aan deze prachtige voorreis. We eindigen nog net in Spanje! We kunnen bijna niet wachten anderen ook enthousiast te maken voor deze bijzondere gevarieerde reis met een spiritueel tintje door Spanje en Portugal!