Schotland

Laatst bijgewerkt: 3 December 2017 om 21:38 uur

De verwachtingen waren hooggespannen. Allereerst de verdere kennismaking met de groep na de kennismakingsdag, niet op een camping kort voor de reis, maar aan boord van de ferry naar Newcastle tijdens het diner. Eerste indruk: een prettige groep met gemotiveerde leiding.

Tijdens het diner kregen we bordjes uitgereikt met “LINKS” erop, in spiegelbeeld, neer te leggen op het dashboard vóór de chauffeur, ter continue herinnering links te moeten rijden in GB en Schotland. Dat is een goed hulpmiddel gebleken. Niemand heeft trouwens problemen gehad met het links rijden.

De eerste week konden we acclimatiseren door vijf overnachtingen op één camping, niet ver van zee. We hebben bezoeken gebracht aan het Falkirk Wheel, Stirling Castle, Edinburgh + tattoo (taptoe), een highlight, en de zondag in Rosslyn Chapel een dienst bijgewoond.

‘s Maandags naar Schotland: de eerste kennismaking met de zuidelijke, lagere Highlands. Toch was het al indrukwekkend na het vlakke Engeland langs de zee. Op de vrije dag hier de verdere kennismaking met kastelen, slagvelden en watervallen (alle in enkelvoud), die we in het vervolg van de reis meer zouden tegenkomen, en waarvan de eerste twee belangrijke onderdelen zijn van de historie van Schotland.

Wat zijn de dingen die ons zoal bijgebleven zijn? Dat zijn er vele: het steeds wisselende landschap, in het noorden lekker ruig, de vele LOCHS, allemaal weer net wat anders van grootte en ligging, de een al mooier dan de ander. Heel veel kastelen dus, ook veel oude kerken en ruïnes van kerken, Elgin, Kirkwall, etc. Prachtige luchten met snelle afwisselingen daarvan. We hebben nog nooit zo veel regenbogen gezien in vier weken. Door die snelle afwisselingen van het weer soms heftige regenbuien, maar kortdurend. In totaal hebben we maar drie echte regendagen gehad in de zin van bijna de hele dag regen.

De te rijden afstanden waren heel goed te doen en je hebt er alle tijd voor. Aan het eind van de rit staat er vaak een kop koffie/thee klaar en is er gelegenheid met elkaar de rit en de dag door te nemen. Voor vrije dagen (zonder excursie of geplande uitstapjes) heeft de reisleiding voldoende informatie beschikbaar om die te vullen. Gekozen kan ook worden nergens heen te gaan, maar te gaan wandelen of een dagje lekker bij de camper of caravan te blijven om even bij te komen.

Wij vonden het uiterste noorden van Schotland boeiend: bij John o'Groats, de botsing van het warme water van de Atlantische Oceaan en de koude Noordzee in de Pentland Firth, heel apart; afwisselend heel vlak water en dan weer heel heftig (staan filmpjes van op internet). Bij het bezoek aan de Orkneys onderweg vanaf de “ferry” zeehonden en veel zeevogels gezien, vooral Jan van Genten. Ook de tocht langs de noordkust over deels eenbaanswegen, wat totaal geen probleem was, was interessant, zeer correcte tegenliggers die eerder te veel ruimte gaven dan te weinig.

Ook leuk: alle musea zijn GRATIS te bezoeken. En het barst overal van de, kleine, second hand shops, de meeste voor een goed doel, met overwegend 70+ vrijwilligers als personeel, waar voor erg schappelijke prijzen soms heel leuke dingen te koop zijn, als aandenken of cadeautje. En dan hebben we het nog niet gehad over de doedelzakspelers die je, alleen of met een groep(je), op veel plaatsen tegenkomt. Overal kun je kleding van tweed kopen: jasjes, petten en de bekende kilts (Schotse rokjes voor mannen) en dingen van Kashmirwol, wat je bij ons nauwelijks meer tegenkomt.

Aan de westkust vonden we Ullapool een leuke plaats, al die witte huizen, met een bijzondere historie, ook weer gelegen aan een loch. En dan het (schier)eiland Skye, door velen aanbevolen vanwege zijn afwisseling van natuur, bergen en zee. Daardoor heb je een bepaalde verwachting die voor ons maar ten dele werd waargemaakt, maar we waren dan ook op het eerste deel van de reis al met zo veel moois verwend. De hoofdplaats Portree is een leuke plaats, de rondrit over het oost-eiland moet je zeker doen en de excursie naar Dunvegan Castle was een topper, dat geldt ook voor het diner aan het eind van de dag in Skeabost. Enige echte misser van ons was dat we het Aros Centre (museum) niet gezien hebben (echt gemist...voorbijgereden en toen we dat ontdekte waren we al te ver om terug te gaan).

Nu slaan we een stuk over om te eindigen met het laatste deel van de rondreis: het bezoek aan Glasgow, de kerkdienst in de kerk in Balloch, de voorlaatste reisdag van Balloch naar omgeving Carlisle. Ons advies is: de “toeristische” route nemen. Die is wel wat langer maar je ervaart de overgang van de Highlands naar het Engelse heuvelland veel sterker. Op dat traject, net voor de grens Schotland-Engeland Gretna Green aangedaan. Dat heeft voor onze generatie een dusdanige betekenis dat je dat niet mag missen. Dit kan ook op de vrije dag, het ligt maar circa 20 km van de laatste camping.

Sluitstuk van het historische deel van onze reis was de muur van Hadrianus (Hadrian Wall), gebouwd door de Romeinen in de tweede eeuw na Christus om de “barbaren” uit het noorden tegen te houden (vergelijk het met de Chinese Muur tegen de barbaarse Mongolen), een fraai stukje historisch bouwwerk en werelderfgoed, al kun je daar natuurlijk ook anders over denken.

We hebben het nauwelijks gehad over alle gemeenschappelijke activiteiten en bezoeken, waaronder het regelmatig samen eten, zowel op de camping (zelfbereid, op de voorlaatste dag restjes opmaken) als in diverse fraaie en sfeervolle eetgelegenheden en in een zeer goede onderlinge sfeer.

Samengevat: we hebben een prachtige reis gehad, hadden we niet willen missen, die we iedereen kunnen aanbevelen, met een heel prettige groep. We hebben geen wanklank gehoord, integendeel: op meerdere plaatsen vierstemmig gezongen. En dat alles met een reisleiding die zich beide volop ingezet hebben......chapeau!

Nog een tip: bij vakantie hoort voor mij een fiets meenemen en daar flink gebruik van maken. Nou....vergeet het maar in Schotland; aan fietsen kom je tijdens de reis nauwelijks toe vanwege de vroeg invallende avonden en de weinige fietsvriendelijke wegen.