Baltische Staten

Laatst bijgewerkt: 29 October 2016 om 23:35 uur

Een vakantie in de Baltische Staten: rust, ruimte, natuur, cultuur en historie in een verrassende omgeving. Het reisverhaal van deelnemer Gerard Hahné laat u de sfeer van deze reis beleven. Ook in 2017 kunt u deze reis weer boeken.

Het is warm in het bos…, heel warm! De lucht strak blauw met enkele verdwaalde witte wolken. We ploegen met de hele groep fietsers (en een scootmobiel) door zanderige bospaden achter gids- en campingbaas Wim Brauns aan, om één van zijn ontwikkelingsprojecten in een vervallen voormalige kolchoze te bekijken. Als we even stoppen om de groep weer compleet te krijgen zwermen myriaden vliegen – waarvan het hele bos zoemt  rond onze bezwete lijven. Af en toe krijgen we water aangereikt vanuit de bezemwagen, een stoere 4-wheeldrive, bevolkt door reisleiders Piet en Ria en hond Bella. Zo nu en dan rijden we door een armoedig dorp met houten huizen, waarvan de moestuinen er droog bij liggen. Daar stoppen we even, fotograferen en verbazen ons over deze primitieve wereld…

Sinds enkele dagen zijn we in de Baltische Staten, voor de meesten van ons tot dusverre een ‘witte vlek’, landen waar we niet veel meer van weten dan een vaag ‘Oostblok-imago’. Na onze aankomst in Letland, zijn we door een schaars bevolkt kustlandschap met veel bos en ‘woeste gronden’ (en ooievaars) naar Karkle in Litouwen gereden, waar een primitieve camping met hartelijke eigenaren onze uitvalsbasis is voor tochten naar Palanga, Klaipeda en Neringa, die ons laten kennismaken met de grillige tegenstellingen in deze landen: eindeloze natuur (‘nog nooit zoveel bos gezien’), rust en ruimte, kusten waar je geen enkel vorm van toeristische activiteit ziet, armoedige dorpen en vervallen kerken, boerderijen en villa’s, verlaten fabrieken uit de Sovjettijd. Maar ook, als we een paar dagen later in Vilnius rondgeleid worden: een prachtig gerestaureerde kathedraal, historisch stadscentrum, moderne hoogbouw, filialen van veel Europese banken en luxe winkelstraten, straattheater en bruisende markten.

De hele reis zullen we ons verbazen over de onbekende en verrassende ervaringen die we zien en meemaken: De kunstzinnige wereld van het barnsteenmuseum, de prachtige, stille camping in Rudiškis, de huisdienst daar in een blokhut, de middeleeuwse, sprookjesachtige waterburcht in Trakai, de lange, eenzame rit naar Iecava, de ongerepte meren, de indrukwekkende Kruisheuvel bij Šiauliai, de velden vol bloeiende bloemen, het gigantische paleis van de hertog van Koerland in Rundale, vol pracht en praal en Franse tuinen… De camping in Valmiera, waar we op een heuvel staan, naast vervallen skiliften en springschans, uit de Sovjettijd, wat unheimisch: maar ‘s avonds zitten we in een grote houten tipi rond het openhaardvuur met de hele groep, met hapjes, drankjes, verhalen en spelletjes… In Cesis een middeleeuwse burcht en de lunch in een oude brandweerkazerne. 

Tallinn en Riga zijn de belevenissen apart: standplaats bij een sport-/evenementenhal nabij het centrum. In Tallinn uitzicht op zee, zondags bezoek aan het openluchtmuseum - met een huisdienst in de Sutlepa kapel (1699). Op maandag een busexcursie door de stad: na een aantal bezienswaardigheden buiten het centrum (o.a. het voormalige Olympisch zeilcentrum en het Tallinn Song Festival Ground ‘Lauluväljak’ - hier begon de bevrijding van Estland in 1988 met het massaal zingen van door de Sovjets verboden traditionele/nationalistische liederen) worden we bij de ‘bovenstad’ afgezet en doen we de rest van de excursie lopend, met als eerste een bezoek aan de Russisch-orthodoxe kerk (Alexander-Nevski kathedraal); daarna zelfstandig verder in deze grote stad. Gelukkig heeft Piet ons voorzien van een ‘Tallinn-card’, goed voor openbaar vervoer en toegang tot veel musea. Hij heeft als een zorgzame vader uitgelegd hoe en waar we de buslijnen moeten gebruiken.

Via een verblijf op een natuurcamping in Voose, van waaruit we met een luxe touringcar een dagexcursie maken naar en over het eiland Saaremaa (dat een ongerepte natuur heeft) rijden we naar Riga, een trip met veel regen. De – als altijd zeer precieze  routebeschrijving van Ria voert ons dwars door het oude centrum naar een camping op het eiland Kipsala in de rivier de Daugava. Opdracht: voor de spits binnen zijn, want Riga is berucht om zijn files! In Riga beleven we, behalve twee keer gigantische regenbuien, een dansvoorstelling in de sporthal naast de camping, een excursie door de beroemde Jugendstilwijken, stadswandeling met lunchpauzeconcert in de Dom, waarna ik dankzij Piet op het gigantische orgel mag spelen. Zondagmorgen met de tram naar de Lutherse Jezus Baznica tegen de Russische wijk aan – een deprimerende buurt met als ‘hoogtepunt’ de Stalintaart, een KGB gebouw waar vele Letten zijn gemarteld. Piet en Ria kennen de voorgangers hier en dus kunnen we de dienst meemaken, een paar tolken voor onze groep zijn aanwezig. Daarna bezoeken we nog de markt in de voormalige Zeppelinhallen. En tenslotte een huiveringwekkend bezoek aan de pas in 2003 ontdekte KGB-bunker in Ligatne. Luguber...!

De reis werd een succes door (meestal) mooi weer, een betrokken groep met veel onderling contact en twee fantastische, ervaren reisleiders met veel kennis en contacten en mooie, leerzame verhalen. Wie een reis zoekt met ervaringen, waar je nog vaak aan terugdenkt, kan zich nog eenmaal aanmelden. 

Deze reis is ook in 2017 opgenomen in het reisaanbod. Klik hier voor meer informatie.